Замовити дзвінок
Звоните в Киев
Киев
Здоров’я від А до Я
Здоровий спосіб життя
05.04.2017
Текст підготовлено: Инна Предеина
Користь і шкода жуйки

Використовується жуйка досить давно. З часів фараонів. Тоді жували для очищення ротової порожнини і просто для приємних відчуттів, а з дев'ятнадцятого століття почали жувати цілеспрямовано і з'явилася індустрія жувальної гумки.

Складається жуйка з латексу (це основа), ароматизаторів (натуральних, а частіше синтетичних), барвників (як правило, з канцерогенами), цукру (не завжди), аспартаму, ксиліту, сорбіту та інших добавок. Аспартам, до речі, може викликати нудоту, а ксиліт виступає в якості проносного.

Жуйка очищає зуби і ротову порожнину, сприяє виробленню слини, освіжає подих, заспокоює. У цьому її безперечна користь. Якщо жувати її постійно, то слина починає порушувати кислотно-лужний баланс організму, потрапляючи в шлунок, вона провокує виділення шлункового соку, адже шлунок вважає, що надходить їжа, а значить, позначається шлях до гастриту. Ще постійне вживання жуйки відключає слинні залози в процесі їжі, утворюється сухість.

Жувати треба обережно, нерідкі випадки випадіння пломб, пошкодження протезів, а ароматизатори та інші канцерогени можуть серйозно вплинути на організм. На багатьох людей жуйка, совмещаемая з процесом читання або роботи, надає негативний вплив, заважаючи зосередитися і знижуючи увагу. Тому ми радимо використовувати її тільки в гігієнічних цілях.

Не радимо жувати довше десяти-п'ятнадцяти хвилин, не можна жувати на голодний шлунок і при проблемах з шлунково-кишковим трактом. І вже неї варто зловживати нею при наявності безлічі пломб у роті і при яснах хворих. 

Повноцінне залицяння за ротом передбачає регулярне використання зубної щітки, зубної нитки, ополіскувачів. Для освіження дихання добре підходять кавові зерна, м'ята, петрушка. А зайняти рот краще насінням або сухофруктами, горіхами. Не забувайте про стоматологів.





Вверх